Trots op Nederland , , hoofdbestuur@trotsnl.nl http://trotsnl.nl/img/logo_transparant.png

Laatste items

Hetze tegen rubberen balletjes op kunstgrasNatuurlijk willen we onze kinderen beschermen tegen giftige stoffen. Maar hoe kan het nu dat we toestaan dat alle auto’s elke dag weer op deze rubberen banden rijden en op de weg afslijten waardoor er stof en fijnstof vrijkomt, bestaand uit datzelfde rubber als op de sportvelden? Waarom gebruiken we deze rubberen banden ook in speeltuinen als schommel of anderszins? In garages zijn geen problemen, hoe vreemd?

Het probleem is eenvoudig. RIVM, dus de overheid, heeft reeds aangetoond dat het risico zeer gering is en aanvaardbaar. Ook het recente onderzoek toont dat opnieuw aan. Op zich ook niet gek, want het gehalte aan gevaarlijke stoffen in rubber is erg laag en zit opgesloten in de balletjes. Het komt er niet zomaar uit, ook niet bij opeten van zo´n balletje. En wie eet er nu rubberen balletjes? Vervolgens zal bij contact met dat rubber er extreem weinig stof op de huid komen en dan moet die stof nog door de huid naar binnen om een kleine kans op schade te veroorzaken. Het overall risico is daarom miniem en verwaarloosbaar, zoals RIVM stelt. Er zijn meer situaties met een verwaarloosbaar risico.

Rubberen autobanden met die stoffen geven een veel grotere exposure en die worden ook niet verboden.

Kortom we moeten ons niet gek laten maken door vermeende effecten en niet bewezen ziektepatronen. Wel verwachten we van de overheid dat ze zorgvuldig al dit soort risico´s analyseert en beoordeelt.

Harry G Bakker

microbioloog en chemicus,

Kenniscentrum Trots op Nederland