Trots op Nederland , , hoofdbestuur@trotsnl.nl http://trotsnl.nl/img/logo_transparant.png

Laatste items

Referendum over associatieverdrag met OekraineReferendum over associatieverdrag met Oekraïne.
Meer handel is goed voor Nederland en de Oekraïne en zorgt voor meer stabiliteit in de wereld, maar zo simpel is dit niet. De corruptie in dat land is schrijnend en zal veel geld opslorpen. De vorige EU president H. van Rompuy en president Porosjenko van Oekraïne hebben elkaar beloofd te streven naar lidmaatschap van de EU. Het verdrag gaat grotendeels over handel, maar ook over veiligheid (militaire missies), minder corruptie, rechten van de mens en democratie. Dit is geen zuiver handelsverdrag maar een mengsel van afspraken met als uiteindelijk doel lid van de EU ook al staat dat er niet en ontkent premier M. Rutte dat. Maar Rutte heeft wel meer uitspraken gedaan die niet kloppen.

Toenadering tot de EU kan met de geopolitieke verhoudingen van een land in oorlog met Rusland en liggend in de onderbuik van Rusland vele (ook militaire) reacties kan oproepen die we niet kunnen overzien. De bevolking van de EU heeft daarom het recht haar mening te geven. Als het misgaat met de veiligheid van de EU gaat de bevolking het gelag betalen en niet de politici. Er zijn meer landen die een associatie met EU willen, Georgië, Moldavië, straks wellicht Wit-Rusland en wat doen we dan? De EU heeft te zwakke instituties en is te ondemocratisch om dit ingewikkelde proces aan te kunnen.

Als het volk tegen het verdrag stemt, zou Nederland zeker als EU voorzitter kunnen eisen dat alleen het handelsdeel mag worden uitgevoerd en niet de andere paragrafen, dan heeft Nederland zijn tanden laten zien en heeft de bevolking wat bereikt op het gebied van transparantie in de EU. Als de regering straks toch voor het verdrag stemt wordt het volk opnieuw misleid net als bij de EU-grondwet. Oekraïne zal met het handelsdeel tevreden zijn en Rusland zal zich minder geschoffeerd voelen. Dat is mogelijk de maximale winst.

Trots op Nederland is daarom om diverse redenen tegen dit uitgebreide associatieverdrag met Oekraïne. Stem nee.

Kenniscentrum Trots op Nederland