Trots op Nederland , , hoofdbestuur@trotsnl.nl http://trotsnl.nl/img/logo_transparant.png

Laatste items

Regelzucht EU - Vrijheid van panoramaNederland heeft bepaald in 2004 dat foto´s en films van openbare gebouwen en openbare kunstwerken vrij mogen worden gebruikt, zowel privaat als commercieel. De landen in de EU hanteren verschillende regels van een volledig verbod tenzij men een toestemming heeft van kunstenaar of eigenaar tot volledige vrijheid.
Het is nu een onderwerp van discussie in het Europese Parlement om wetten te harmoniseren. Het EP heeft recent een voorstel afgestemd en wil de vrijheid van panorama beelden niet inperken, en terecht. In Frankrijk , België, Italië, is dat recht nu wel beperkt en dient men toestemming te hebben voor commercieel gebruik.

Waarom moeten kunstenaars en architecten bij leven (tot bijv. 70 jaar na het ontwerpen van dat werk) daar nog rechten voor krijgen en hoe controleer je dat? Een giga-ambtenaren apparaat is nodig met allerlei strafbepalingen en boetes om geld te innen. Gelukkig zijn er petities ingediend door 350.000 mensen tegen beperking van vrijheid van panorama, vrijheid om beelden commercieel te verspreiden van openbare kunst en architectuur.

Zodra er openbare kunst wordt geproduceerd dient bij de plaatsing of bouw ervan bepaald te worden dat er vrijheid van gebruik van beeld materiaal komt. We moeten niet alles dichttimmeren met regels, dit is een voorbeeld van regelzucht van de EU. Minder regels, was daar F. Timmermans niet voor aangesteld?

Hebben het Europees Parlement en de Europese ambtenaren niets beters te doen?

Kenniscentrum Trots