Trots op Nederland , , hoofdbestuur@trotsnl.nl http://trotsnl.nl/img/logo_transparant.png

Laatste items

Waarom een uitzondering voor de UKWaarom een uitzondering voor de UK?
Dat premier Cameron om zijn positie in de UK te handhaven een heronderhandeling met de Europese Gemeenschap gebruikt is uitzonderlijk. De uitkomst van deze onderhandeling wordt aan een referendum onderworpen in de UK op 23 juni. Tot die tijd zijn de afspraken bevroren en moet de rest de EU maar afwachten, volkomen ridicuul.

Om een Grexit te voorkomen had de EU honderden miljarden steun over waarmee de euro tijdelijk gered werd, terwijl de oorzaak niet is opgelost. Een Brexit zou mogelijk veel meer impact hebben en dat hoopt men met enkele afspraken gerepareerd te hebben. Maar de strijd in de UK gaat nu pas losbranden. En Cameron vindt hevige tegenstand ook in eigen partij, zodat een Brexit  nog lang niet voorkomen is.

Waarom luisteren we niet naar alle grieven die in alle landen leven, meer democratie, minder specifieke regels, meer macht terug naar nationale parlementen. Waarom worden de resultaten van de UK onderhandelingen niet voor alle lidstaten toepasbaar en voorgelegd via een referendum, waarom alleen de Engelsen? Waarom zouden de Oost-Europese staten geen formele uitzonderingen gaan vragen voor hun positie met de opname van vluchtelingen. Ook Griekenland en andere Zuid-Europese staten kunnen uitzonderingen gaan vragen voor hun economisch beleid en staatsbegroting. Vervolgens zijn uitzonderingen op het Schengenbeleid ook al in discussie. Ook het referendum over de Oekraïne geeft aan hoe ondemocratisch de EU functioneert.

Het getuigt van visie en moed als de voorzitter en vice-voorzitter van de EU resp. Juncker en Timmermans samen met de president van de EU Tusk een plan maken, om de EU te hervormen, maar die zijn muisstil een zwakte bod? Laten we uitzonderingen niet meer accepteren. Te veel afgezonderde posities maken van de EU een lamme gans.

Deze EU schreeuwt om een herziening.

Kenniscentrum Trots op Nederland

Zie ook http://www.europa-nu.nl/id/viw6jn2yr3qr/positie_verenigd_koninkrijk_ten_opzichte