Trots op Nederland , , hoofdbestuur@trotsnl.nl http://trotsnl.nl/img/logo_transparant.png

Laatste items

Wanbeheer bij Imtech uit Gouda



Royal Imtech is een groot installatiebedrijf uit Gouda met een goede reputatie. Het heeft meer dan 20.000 mensen in dienst en is in nederland substantieel in zijn bedrijfstak. Nadat de heer Rene Bruggen, oud CEO en een gevierd ondernemer en de financiële man plotseling vertrokken zijn ongeveer 2 jaar geleden, blijkt dat er zoveel schade is aangericht door mogelijk mismanagement en een verkeerde voorstelling van financiële zaken, fraude in Duitsland en Polen, dat gesproken kan worden van wanbeheer. De interne organisatie, ICT beheer en afstemming van marketing en productie schijnt volgens een verhaal in het Financiële dagblad van 12 aug niet op orde. Op 11 aug 2015 heeft het bedrijf zelfs surseance van betaling moeten aanvragen en zijn opdrachten gegeven om geen orders meer te plaatsen en opdrachten aan te nemen die boven een klein bedrag uitgaan. Dat is dodelijke informatie, maar kennelijk nodig om de kasstroom in toom te houden. Het huidige management heeft er vermoedelijk alles aangedaan om het bedrijf te redden, maar laten doorschemeren dat het leed te groot was en uit het verleden stamt. De banken zien het niet meer zitten en streven nu naar verkoop van delen om nog wat van hun vermogen terug te krijgen. De aandeelhouders die vorig jaar nog fors aandelenkapitaal hebben bijgestort vanwege een goed verhaal van de heer G. van de Aast, de huidige CEO, kunnen naar hun centen fluiten. De vereniging van effectenbezitters kijkt al uit naar claims. Hopelijk volgen er geen massa ontslagen. Staken en werkgaranties of salariseisen stellen, heeft geen zin meer, want er is geen geld meer. Een doorstart van onderdelen is waar de banken op uit zijn, want dat levert geld op en ook behoud van deel van de werkgelegenheid. Waarom hebben banken niet eerder ingegrepen, zij weten veel meer dan de aandeelhouders, de werknemers of MKB toeleveranciers?

We hebben meer van deze grote zaken gezien: Verolme, OGEM, RDM, Holec, HCS, Begemann, Fortis  allemaal faillissementen met veel sociaal drama onder personeel en kleine aandeelhouders. Soms komen er rechtszaken tegen het management.

Wie gaat dit soort zaken van mismanagement onderzoeken en mogelijk oud bestuursleden aanspreken op hun functie uitoefening? Misplaatst optimisme van het management moet toch ook aanspreekbaar zijn. Weliswaar hebben enkele oud-bestuurders van Imtech hun bonus al snel ingeleverd (zagen ze de bui al hangen?), maar er is kennelijk veel meer mis en dan kon een bestuurdersaansprakelijkheid wel eens nare gevolgen hebben. Hoe kan een vertrekkende CEO optimistisch zijn en binnen twee jaar na zijn plotselinge vertrek een surseance en nu zelfs faillissement van zo´n groot bedrijf realiteit wordt. Heeft dit oude management dan helemaal niets gemerkt van de malversaties die al jaren lopen. De maatschappelijke schade is erg groot, vertrouwen in ondernemersland en management, niet nakomen van contracten, gevolgschade bij MKB bedrijven, personeel en aandeelhouders.

Wie gaat nu het (oude) management aanspreken op haar beleid:  openbaar ministerie, beheerders bij surseance, curatoren bij een faillissement, de banken als grote gedupeerden, de vereniging van effectenbezitters, gedupeerde klanten of toeleveranciers of de vakbonden? 

kenniscentrum Trots op Nederland

Harry G Bakker