Trots op Nederland , , hoofdbestuur@trotsnl.nl http://trotsnl.nl/img/logo_transparant.png

Laatste items

Teruggekeerde IS strijders voor de krijgsraad



ISIL (IS)  is een niet erkende staat met een eigen bestuur, financiën, rechtspraak en militaire activiteiten. Premier Rutte heeft verklaard dat we in oorlog zijn met IS en dat is wel te begrijpen gezien de misdaden die ze begaan tegen de menselijkheid in Syrië en Irak. Tenslotte vechten we in coalitie tegen IS met bombardementen. De terroristische aanslagen in de rest van de wereld zijn wereldschokkend en bedreigen vele landen, islamitisch of niet. Het is dan ook redelijk de mensen die als jihadisten zijn afgereisd naar IS te beschouwen als vijanden en bij terugkeer zouden ze dan ook direct gearresteerd moeten worden. Jihadisten met Nederlands paspoort moeten uitgeleverd worden aan Nederland. Daarna volgt een proces om te bezien hoe ernstig ze zich misdragen hebben. Dat moet voor een krijgsraad gebeuren omdat ze in dienst zijn geweest bij de vijand.

Het instellen van een speciale krijgsraad om deze teruggekeerde jihadisten te berechten is een zaak van de regering en er moet een nieuwe wet aangenomen worden, maar dat kan. Een speciale krijgsraad kan deze rechtspraak beter dan een civiele rechtbank omdat die in heel andere regels (civiel strafrecht) denken.

De straf kan oplopen tot levenslang. Feiten die meetellen zijn moorden, verkrachtingen, afpersing, plundering, deportatie van mensen, diefstal van militair materiaal en materieel en geld, terrorisme, enz., enz. Het paspoort kan hen worden afgenomen ook als ze er maar één hebben. Zonder paspoort kunnen deze mensen teruggestuurd worden naar IS of anders naar het land waar ze wel een paspoort van hebben.

Het vrij laten rondlopen van teruggekeerde jihadisten in Nederland is onverantwoord omdat deze mensen net als reguliere militairen een oorlogstrauma kunnen hebben opgelopen bij IS. Daarvoor is mogelijk een behandeling gewenst? Een normale aansluiting bij de maatschappij is niet eenvoudig en  het recente verleden van deze jihadisten kan geweldsdaden tot gevolg hebben. Bovendien kost het opvolgen van vrij rondlopende jihadisten buitengewoon ( 25 op 1) veel mankracht van veiligheidsdiensten.

De regering zou het instellen van een speciale krijgsraad voor teruggekeerde jihadisten serieus moeten onderzoeken omdat dit jihadisme veel verder gaat dan internationaal terrorisme of criminaliteit, dit is een strak georganiseerde actie met militaire middelen vanuit een eigen uitgeroepen staat.

Kenniscentrum Trots op Nederland