Trots op Nederland , , hoofdbestuur@trotsnl.nl http://trotsnl.nl/img/logo_transparant.png

Laatste items

Eritrese vluchtelingen gaan op vakantie in EritreaEritrese vluchtelingen gaan op vakantie in Eritrea?
Een politieke vluchteling ontvlucht zijn land omdat zijn/haar leven bedreigd is. Een migrant ontvlucht zijn land om elders een beter leven op te bouwen. Hiertussen zitten geen andere groepen. De overwegingen van Eritreeërs die asiel gekregen hebben en die nu met vakantie gaan naar bijv. familie zijn in deze niet relevant. Ook de overweging van de staatssecretaris K. Dijkhoff om deze mensen in de gaten te houden zijn niet relevant. Het is zo simpel: Men vreest voor zijn leven, vlucht en gaat dan uiteraard niet meer terug op vakantie. Alle soms begrijpelijke redeneringen die uitgaan van zieligheid zijn overbodig.

Statushouders waarvan het land van herkomst niet meer in oorlog is kunnen wel toestemming krijgen tot reizen, maar dan reist ook de vraag of die mensen niet definitief terug willen naar hun land. Want nu is het Eritrea, maar voor andere landen, Syrië, Irak, Afghanistan geldt hetzelfde.

Staatssecretaris Dijkhoff moet derhalve van de asielzoekers die op vakantie zijn gegaan naar Eritrea, een land nog steeds in een soort burgeroorlog, direct hun asielstatus intrekken, dan kunnen ze niet zomaar terugkeren of anders moeten ze opnieuw asiel aanvragen. De bewijslast van een politieke vluchtelingenstatus is dan zeer lastig geworden.

Dezelfde procedure zou ook voor asielzoekers uit andere oorlogsgebieden moeten gelden.

Trots op Nederland