Trots op Nederland , , hoofdbestuur@trotsnl.nl http://trotsnl.nl/img/logo_transparant.png

Laatste items

Een oplossing voor de vluchtelingencrisisHet vluchtelingen vraagstuk in de EU vormt op vele terreinen een explosief mengsel.  Zowel economisch, politiek, historisch, juridisch en cultureel dreigt met deze grote aantallen een clash die niet eerder is vertoond. Als mensen met de dood worden bedreigd in eigen land en hun land ontvluchten zijn ze officieel vluchteling. Anders gezegd: Vlucht iemand van Syrië naar Turkije, dan is hij/zij een vluchteling. Trekt men verder – naar  de EU bijvoorbeeld – dan is er geen sprake meer van een vluchteling maar van een migrant. Immers: Turkije is strikt genomen een veilig land. Dat feit betekent dat iemand die hier asiel aanvraagt op grond hiervan geweigerd kan worden!

De mensen die hier naar toe komen verwachten een economisch beter leven. Dat wil iedereen en daar is niets mis mee. Maar…er is geen werk. Dat zal ook niet veranderen de komende jaren. Zie de heldere analyse van prof. Verbon in De Limburger van 10 jan. 2016. Wat onherroepelijk gaat gebeuren is het ontstaan van een grote groep zwaar gefrustreerde mensen, die maatschappelijke outcasts dreigen te worden. De enkeling, die wel slaagt niet te na gesproken. Wat dan dreigt laat zich raden: langdurige werkloosheid, criminaliteit, etc. Dat is voor de migrant niet goed, maar ook niet voor de gemeenschap als geheel. Dit alles staat nog los van het enorme verschil in cultuur en normen en waarden tussen de migrant en de samenleving. Wie “verbleekt” bij de gebeurtenissen in Keulen tijdens oud en nieuw herinnert zich niet wat in Rotherham (UK) is gebeurd. Daar werden 1400 minderjarige kinderen (u leest het goed) gedurende meerdere jaren systematisch ontvoerd, verkracht en mishandeld door moslim mannen. Reden? Het mocht volgens de koran! Zij waren immers heidenen?  Het zegt veel over de opvattingen die in die kringen heersen over de westerse vrouw. Wie dat niet ziet steekt zijn kop in het spreekwoordelijke zand. De pogingen van de Europese Commissie om de migranten over Europa te spreiden gaan niet lukken. Oosteuropese landen als Polen, Hongarije, etc. (de zgn. Visegrad landen) nemen geen moslims op en zullen dat ook nooit doen. Wie dat niet begrijpt kent de geschiedenis van deze landen niet: ze hebben allen “bijzondere”  herinneringen aan de onderdrukking door de Ottomanen. De financiële steun van de EU aan Turkije van € 3 mld., om te verhinderen dat vluchtelingen doorstromen naar Europa en daar menswaardig worden opgevangen, is een schandaal van de hoogste soort.  Waarom zou je met een tiran als Erdogan een dergelijke deal sluiten? Een man die de Koerden onderdrukt, onwelgevallige journalisten opsluit en ieder tegengeluid bij voorbaat onmogelijk maakt.  Natuurlijk wil Erdogan nu nog meer geld hebben. Immers: hij heeft dit geld nodig voor zijn strijd tegen de Koerden. Frans Timmermans bezweert dat het geld gebruikt gaat worden voor de opvang van de vluchtelingen, maar kan dit nooit controleren. Het “nieuwe” plan Samsom, waarbij de migranten allen worden teruggestuurd naar Turkije, is onnozel en getuigt van dezelfde retoriek als dat van Merkel: “Wir schaffen das”.  Reportages tonen aan, dat de Turkse smokkelmaffia vrij spel heeft en dat de Griekse grenscontrole aantoonbaar zelfs illegale vluchtelingen doorlaat richting Europa. Het huidige EU beleid is failliet!

Is er een alternatief? Ja, dat is er: Bouw in Griekenland, Italië opvang centra, waar de migranten bed, bad en brood krijgen aangeboden. Waar direct registratie wordt geregeld, waar de kinderen les krijgen in hun eigen taal en waar volwassenen waar gewenst opleidingen kunnen krijgen. Betaald door alle lidlanden van de EU samen. Dat houdt het geld in Europa, creëert werkgelegenheid dat zeer welkom is (Griekenland heeft een werkloosheid van meer dan 26%) en vormt een menswaardige oplossing. Is de oorlog voorbij dan gaat men onherroepelijk terug. Bovendien kan men terplekke de Marokkaanse, Albanese etc. “vluchtelingen” direct terugsturen. Kortom: Europa, waar wacht u op?

Jacques Arntz is monetair econoom en Nick Abrahamsen is fysicus