Trots op Nederland , , hoofdbestuur@trotsnl.nl http://trotsnl.nl/img/logo_transparant.png

Laatste items

Woningcorporaties toch commercieel actiefHet kabinet heeft besloten dat woningcorporaties toch commercieel actief mogen zijn, maar dan in een afgescheiden vorm, zie FD 2 dec. pag 3. Hoe dat moet is niet duidelijk,

maar het zet de bijl aan de wortel van zuiver beheer. Woningcorporaties zijn primair en alleen opgericht op sociale woningbouw en geen commerciële bedrijven. Deze sociale woningbouw taken van lokale overheden, met name gemeenten, werden verzelfstandigd. Door slechte controle van zelfstandige bestuursorganen van de overheid die een monopolie moet bewaken, is dit volledig uit de hand gelopen is o.a. bij Vestia, waar miljarden zijn verdwenen in de zakken van de banken die derivaten hadden verkocht aan die corporaties. De huurders moeten nu het verlies betalen met hogere huur! En als het waarborgfonds sociale woningbouw, WSW, failliet zou gaan, komt de belastingbetaler ook nog aan bod.

De VVD en minister Blok hebben kennelijk niet begrepen hoe deze overheidsinstanties werken en geven nu toch weer een achterdeur voor misstanden. Als een gemeente wat wil investeren en als de private sector wil niet meedoen is dat een teken aan de wand en zou de gemeente zich moeten beraden op haar plan. In Heerlen bijv. heeft de gemeente een onzalig plan om voor € 150 mln. een prestigieus winkelcentrum, maankwartier, te bouwen boven het station. Het ziet er mooi uit, maar te weinig huurders en toekomstige leegstand in winkelstraten is het gevolg in een krimpregio. De gemeente (onder leiding van de SP) gaat dan zelf maar huren en de woningcorporatie investeert fors mee. Zo´n plan moet de overheid niet willen doordrukken en als de private sector afhaakt stopt het plan. Dat heet marktwerking.

Zou de VVD nu niets bijleren of wordt ze steeds socialistischer, terwijl de PvdA de rechtse insteek van de PVV overneemt. Wat een vreemd beleid van deze regering en waar zouden de verwarde kiezers straks op stemmen? Recht door zee is wat we nodig hebben.

Harry G. Bakker te Nuth

biotechnoloog en econoom