Trots op Nederland , , hoofdbestuur@trotsnl.nl http://trotsnl.nl/img/logo_transparant.png

Laatste items

Rita bij Max tv op 5 januari op NPO 2Hilversum, In deze nieuwe aflevering van het MAX-programma Recht van Spreken blikt oud-politica Rita Verdonk samen met presentatrice Elles de Bruin terug op haar veelbewogen tijd bij de VVD. Waar is ze trots op? En van welke keuzes heeft ze spijt? U ziet deze uitzending op 5 januari om 21:10 uur op NPO 2

Rita Verdonk verwijt de VVD nog steeds dat de partij geen conclusies trok na het groot aantal voorkeursstemmen dat zij bij de parlementsverkiezingen eind 2006 haalde. Verdonk trok toen als nummer twee op de lijst ruim 620.000 stemmen. Veel meer dan de nummer één op de lijst, Mark Rutte. “De kiezers zeggen, wij verkiezen nummer twee boven nummer één. En wat doet de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie? Helemaal niets. Nog steeds als ik Mark Rutte op televisie zie, denk ik, misschien had ik daar moeten staan.”

Rita Verdonk werd in 2007 uit de VVD-fractie gezet omdat ze te veel kritiek had op Mark Rutte. Een jaar daarvoor verloor ze nipt de strijd om het lijsttrekkerschap van de VVD. In de peilingen daaraan voorafgaand was ze ruimschoots favoriet. Verdonk is ervan overtuigd dat er in 2006 bij de lijsttrekkersverkiezing van de VVD ‘'stemmen zijn geronseld” voor Mark Rutte. “Ik denk dat als het echt uitgezocht wordt, er wel mensen zijn die daarover getuigenis willen afleggen”, aldus Verdonk in het MAX-programma.

Verdonk was de afgelopen jaren druk met het opzetten van een eigen bedrijf in digitale dienstverlening. Het bedrijf is tot op heden nog niet van de grond gekomen. Volgens Verdonk mede door het grote aantal regels in Nederland. Ze is nu vier jaar uit de politiek. Voor de Fractie Verdonk zat ze, na haar vertrek uit de VVD-fractie, nog 3 jaar in de Tweede Kamer. Naar eigen zeggen is dat de meest afgrijselijke periode in haar leven geweest.

Verdonk voelde zich terugblikkend in Recht van Spreken deels thuis in politiek Den Haag. “Maar het wordt niet voor niets de slangenkuil genoemd. Dat is het ook.”