Trots op Nederland , , hoofdbestuur@trotsnl.nl http://trotsnl.nl/img/logo_transparant.png

Laatste items

Privatisering ABN AMRO door ABN AMRO zelf is goed ideePrivatisering ABN AMRO door ABN AMRO zelf is goed ideeWaarom wordt ABNAMRO verkocht middels een regeling waar de straks uitgekozen grootbanken procenten van de verkoopwaarde aan overhouden.

Dat is op een verwachte verkoopwaarde van bijv. € 15 mld. x 1%= € 150 mln., maar kan ook 1,5% worden dus 225 mln. Dat staat in geen verhouding  tot de geleverde prestatie. Die prestatie bestaat onder meer in het houden van roadshows, een verkoopboekwerk samenstellen en de eigen klanten bewerken om aandelen te kopen, dat laatste vereist weer een ingewerkt netwerk.

Waarom kan dat niet gebeuren met een vast uurtarief. Alle mensen werken met een uurtarief, maar bepaalde bedrijven moeten zo nodig percentages hebben van de omzet ontvangen, terwijl hun verdienste daar niet naar is. Een extra premie voor elke euro die de grootbanken meer vangen dan een van te voren afgestemd bedrag is een aanmoediging om het goed te doen. Het totaal van zo´n afspraak kan veel lager uitkomen dan de genoemde dan 150-225 mln. euro. Het is nog wel toelaatbaar om een contract op basis van percentage te sluiten, maar is dat nog wel ethisch verantwoord?

 De grote beleggers weten heus wel dat ABNAMRO geprivatiseerd wordt, dat is een grote deal in Europa en die weten dan ook de weg te vinden om die aandelen te verwerven. Dus is die bijdrage van de grootbanken met hun netwerk wel zo relevant? 

 En moeten we bepaalde Amerikaanse zakenbanken maar niet selecteren gezien hun dubieuze rol in de vele financiëleaffaires van de laatste tijd want die hebben bewezen de rest van de wereld aan hun laars te lappen ten eigen bate. De staat zou dat niet moeten willen en dat geld in eigen zak houden.Nu wordt er al gesproken om ABN AMRO zijn privatiseringzelf te laten verzorgen, een goed idee.

Kenniscentrum Trots op Nederland (TROTS)