Trots op Nederland , , hoofdbestuur@trotsnl.nl http://trotsnl.nl/img/logo_transparant.png

Laatste items

Boeren gebruiken te veel antibiotica in veevoerReeds ruim voor 2009 was er voldoende bewijs dat antibiotica in de veevoeding tot ongewenste effecten leidt, doordat er resistentie ontstaat bij diverse bacteriesoorten. Daar zijn vele voorbeelden van en in ziekenhuizen is men beducht op die resistente bacteriën omdat ze zeer slecht te bestrijden zijn met gewone antibiotica. Men heeft een paar nieuwere middelen achter de hand en gebruikt die spaarzaam, anders zijn patiënten ten dode opgeschreven.

De rol van antibiotica in veevoeding is niet het beschermen tegen ziektes, maar betere groei, dus een verkeerd gebruik van de antibiotica door een bijwerking. In 2009 was al duidelijk dat een totaal verbod van antibiotica in veevoer als groeibevorderaar nodig was, maar de boerenlobby was zo sterk dat toenmalig minister Gerda Verburg slechts een beperkte inperking van het antibiotica verbruik kon afdwingen. Nu blijkt dat het streven om 70% reductie te plegen niet gehaald wordt. Bij kalkoenen en kalveren wordt zelfs meer gebruikt.

Een direct verbod op het bijmengen van antibiotica in veevoer (premixen) is nodig om de volksgezondheid niet verder te schaden. Daardoor zal de vleesprijs wellicht wat stijgen, maar dat is beter dan de volksgezondheid te schaden door meer resistente bacteriën te verspreiden en te veroorzaken. Trots op Nederland roept minister Henk Kamp op om zo´n verbod onmiddellijk in te stellen.